Bez wątpienia w ostatnich latach produkty kosmetyczne z dodatkiem surowców konopnych, a w szczególności kannabidiolu (CBD) występującego w konopiach, stały się niezwykle popularne i atrakcyjne marketingowo.

Udowodnione jest, że kannabinoidy (składniki konopi) zawarte w kosmetykach i aplikowane miejscowo zapewniają wiele korzyści dla skóry. Surowce te wspomagają i pielęgnują skórę skłonną do trądziku, AZS czy łuszczycy. Badania skupiające się na głównych patologiach dermatologicznych oceniają potencjał kannabinoidów jako skuteczny dodatek do konwencjonalnych metod leczenia [1].


Rodzaje kosmetyków z dodatkiem konopi

Podczas swojej pracy najczęściej spotykam się ze zleceniami na wdrożenie kosmetyków konopnych niespłukiwanych. Zwykle są to balsamy, kremy stosowane w skórze trądzikowej czy też do wspomagania pielęgnacji skóry atopowej. Do produkcji kosmetyków używa się między innymi oleju z nasion konopi (INCI: Cannabis Sativa Seed Oil), ekstrakt z konopi (Cannabis Sativa Seed Extract), odpowiedniki pozyskiwane z liści, czy też popularny CBD (INCI: Cannabidiol – Derived From Extract Or Tincture Or Resin Of Cannabis).


Status legislacyjny UE

Zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009 nie jest dozwolone stosowanie składników ujętych w Jednolitej Konwencji o środkach odurzających z 1961 r. To, czy dany składnik wchodzi w listę składników zabronionych zależy od ilości substancji psychoaktywnej w danym surowcu. Kannabidiol, który nie ma działania psychoaktywnego, może być stosowany w produktach kosmetycznych wprowadzanych na rynek UE, gdy jest otrzymywany z żywicy ekstraktów z konopi, nalewek pochodzących z nasion i liści, którym nie towarzyszą owocujące wierzchołki. Producenci zatem powinni pilnować, aby zakupowane surowce były pozyskiwane z części rośliny, które nie są zanieczyszczone substancjami o działaniu psychoaktywnym.


THC – zanieczyszczenie substancją psychoaktywną

Składnikiem psychoaktywnym obecnym w konopi jest tetrahydrokannabinol (THC). W krajach UE jest on różnie regulowany, natomiast w Polsce od 2022 roku nie może być zastosowany w ilości powyżej 0,3% w kosmetykach. Należy pilnować aby dostawca właściwie udokumentował zawartość tej substancji w swoim surowcu. Większą pewność w produkcji daje zastosowanie kannabidiolu syntetycznego, gdyż ryzyko zanieczyszczenia THC jest znikome. A zatem – podczas wyboru surowca należy przypilnować, jakiego pochodzenia jest kannabidiol, w jaki sposób został on wyodrębniony oraz jaka jest zawartość związków psychoaktywnych.


Przyszłość konopii w produktach kosmetycznych

Obecnie trwają konsultacje na temat bezpieczeństwa stosowania czystego CBD i ekstraktów, które mogą zawierać THC. W czerwcu 2023 r. Komisja Europejska ogłosiła prośbę do podmiotów z branży o przesyłanie danych dotyczących bezpieczeństwa. Informacje te mają być przesyłane do 30 września 2024 r, następnie należy się spodziewać opinii opracowanej przez SCCS. Proces ten ma na celu ujednolicenie na poziomie UE przepisów dotyczących stosowania CBD w produktach kosmetycznych.


Źródło:
1. Filipiuc SI, Neagu AN, Uritu CM, Tamba BI, Filipiuc LE, Tudorancea IM, Boca AN, Hâncu MF, Porumb V, Bild W. The Skin and Natural Cannabinoids-Topical and Transdermal Applications. Pharmaceuticals (Basel). 2023 Jul 24;16(7):1049. doi: 10.3390/ph16071049. PMID: 37513960; PMCID: PMC10386449.

Ostatnie wpisy

Skontaktuj się z nami!

Jesteśmy tu, aby Ci pomóc. Masz pytania, potrzebujesz porady lub chcesz więcej dowiedzieć się o naszych usługach?

Nie wahaj się – skontaktuj się z nami! Z przyjemnością odpowiemy na każde zapytanie, zapewniając szybką i profesjonalną odpowiedź. Opracujemy dopasowaną ofertę dla Twojej firmy. Zadzwoń, lub napisz na adres mailowy podany obok. Zapraszamy do współpracy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *